VÄLJ DITT DRIVHUS

Gå till Drivhuset Norden
TROLLHÄTTAN
SV

Ska jag starta enskild firma eller aktiebolag?

I november 2019 beslutade regeringen att ett aktiebolag nu bara ska kosta 25.000 kr att starta istället för 50.000 kr som var den tidigare kostnaden. Betyder detta att du ska starta ett AB så snart du kan, eller kan det i vissa fall vara bättre att starta enskild firma även om det är en lägre tröskel till att starta AB? Vi på Drivhuset har gjort en enkel guide till dig som undrar vilken bolagsform just du ska starta.

Varför kostar det 25000 kr att starta ett AB?

Till att börja med – det kostar inte 25000 kronor att starta ett aktiebolag i den mån att du betalar dessa pengar till någon för att aldrig mer se dem. För att få starta ett aktiebolag behöver du investera 25000 kr i ditt egna bolag, och ha dessa pengar på ett företagskonto på banken. Denna summa ska finnas där när du ansöker om att starta ditt bolag, men är sedan dina att använda inom företaget.

Vad kostar det att starta enskild firma?

Att starta en enskild firma är enklare än att starta ett aktiebolag och du behöver inte heller ha ett startkapital. Det du betalar för att starta en enskild firma är endast en administrationsavgift på 900 kronor om du ansöker online. Ansöker du via pappersblankett kostar det 1200 kronor. Detta är summan för att få hem dina papper på att du faktiskt har en enskild firma. Behöver du göra inköp för att bedriva din firma är givetvis detta också en kostnad.

Vad är skillnaden på att driva ett aktiebolag och en enskild firma?

Det finns många skillnader på att driva aktiebolag och på att driva enskild firma. Nedan följer tre viktiga skillnaderna enligt oss.

 1. Om du driver ett aktiebolag är bolaget en egen juridisk person, men driver du en enskild firma är du personligen juridiskt ansvarig för firman.
  Med detta menas alltså att eventuella lån, skulder och annat i ditt företag inte är kopplat till dig personligen i ett aktiebolag eftersom det har ett organisationsnummer. Har du däremot en enskild firma är ditt eget personnummer ditt organisationsnummer, vilket också betyder att eventuella skulder och lån står på dig som privatperson. Du kan inte sätta en enskild firma i konkurs, men det kan du göra med ett aktiebolag.

 2. Det är olika beskattning i ett aktiebolag jämfört med i en enskild firma.
  I ett aktiebolag betalar du bolagsskatt som är en årlig vinstskatt som 2020 ligger på 21,4%. Du betalar alltså 21,4% av bolagets vinst i bolagsskatt. Denna skatt beräknas per år men preliminärdebiteras månadsvis. Utöver bolagsskatten betalar du moms och när du betalar ut lön betalar du in sociala avgifter på varje löneutbetalning. Väljer du att ta ut en aktieutdelning istället för lön beskattas denna med 20% vilket är väldigt förmånligt då du inte behöver betala andra skatter eller sociala avgifter på denna utbetalning.

  I en enskild firma betalar du inga sociala avgifter eftersom du inte betalar ut lön på samma sätt. I din enskilda firma kan man se det som att all din vinst (det vill säga dina inkomster minus dina utgifter) är din lön, och den beskattas. Den beskattas i relation till hur stor vinsten är, samt i relation till dina övriga inkomster. Beskattningen på enskild firma är alltså inte statisk, som bolagsskatten – den varierar.
 3. Det är olika bokföringsregler
  I ett aktiebolag är du tvungen att ha en revisor och du måste bokföra enligt faktureringsmetoden. I en enskild firma behöver du inte ha en revisor och du kan bokföra med kontantmetoden som är en enklare bokföringsform.

  Har du dock ett nystartat eller ett mindre aktiebolag med årlig nettoomsättning under 3 miljoner kronor kan du redovisa med kontantmetoden och är inte skyldig att ha revisor.

  Läs mer här: https://bolagsverket.se/ff/foretagsformer/arsredovisningsguiden/arsredovisningsguiden-aktiebolag/revisionsberattelse/revisor-1.5701

Så vilken bolagsform ska jag välja?


Det finns flera frågor du behöver besvara för att veta om aktiebolag eller enskild firma passar just dig. Här är två som vi tycker generellt är viktiga.  

 1. Hur stor vinst tror du att din verksamhet kommer generera?
  Ju mer seriöst du tänkt ta ditt företagande – desto större idé är det att starta ett aktiebolag. Har du mindre ambitioner om ditt företagande, eller är i en positionen att du mer vill ”testa på” är enskild firma ett bättre alternativ. I en enskild firma beskattas du utifrån din vinst och dina övriga inkomster. Ju lägre inkomster du har, desto mindre skatt behöver du betala. Detta betyder att om du vill starta ett företag om du är arbetslös eller medan du pluggar är det riktigt fördelaktigt att välja att starta enskild firma, eftersom beskattningen då kommer att vara låg och i relation till din årliga inkomst.

  Har du däremot höga vinstmål i ditt företag, eller har du en hög årlig inkomst vid en anställning? Då kan det vara till fördel att starta ett aktiebolag. När du har en hög årsinkomst och startat en enskild firma kommer beskattningen i den enskilda firman vara väldigt hög och du kan istället gynnas av ett aktiebolags skatteregler. Viktigt att tänka på i denna situation är dock hur seriös du är med ditt företag. Vill du mest testa på att driva ett företag vid sidan om kan det vara värt att starta enskild firma just för att ”testa på”. Visar det sig sedan att det går bra kan du göra om bolaget till ett aktiebolag när du märker att du går med vinst.

 2. Behöver du ta lån och tar stora risker?
  En viktig aspekt att ta hänsyn till är risken i ditt företag. Tar du en stor risk genom att till exempel ta ett stort lån för inköp av varor? Eller genom att ha flera anställda? I så fall kan aktiebolag vara det bästa valet för dig eftersom aktiebolaget är en juridisk person, vilket betyder att du personligen inte står till svars för företagets skulder om du tex. tagit ett banklån. Startar du däremot enskild firma och drar på dig stora skulder, kommer du personligen bli skyldig att betala tillbaka dessa skulder. En enskild firma kan dock passa i situationer där mindre inköp är nödvändiga, men utan att de påverkar din privatekonomi allt för mycket.

Sammanfattningsvis behöver du främst tänka på 1) lönsamhet 2) risktagande när du gör ditt val kring vilken bolagsform du vill starta. Det är svårt att generalisera varenda affärsidé utifrån dessa parametrar och vi rekommenderar dig som är i startgroparna att starta företag att komma in till oss på en rådgivning. Då kan du få personliga tips utifrån just din personliga situation av våra entreprenörscoacher som själva har erfarenhet av både enskild firma och aktiebolag. Varmt välkommen till oss!

Relaterade nyheter

Se alla historier

”Våga ta steget, var inte så rädd”

Filip har alltid drömt om att starta eget. Det började med mobiltelefoner,...

Läs mer

Smycken med en touch av magi

När man går in på Akhila Designs Instagram känns det som man...

Läs mer

Starta eget – checklista

Affärsidén och affärsplan Din kanske viktigaste punkt att börja med är att...

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!