VÄLJ DITT DRIVHUS

Gå till Drivhuset Norden
TROLLHÄTTAN
SV

Starta eget – checklista

Att starta eget är inte särskilt svårt, men för att du ska lyckas behöver du ändå tänka på en hel del grejor för att dels få sålt din tjänst eller produkt och för att rätta dig efter lagar och regler. Här kommer en kort checklista på de viktigaste att tänka på när du drar igång!

Affärsidén och affärsplan

Din kanske viktigaste punkt att börja med är att få din affärsidé helt solklar. När vi pratar om att skriva en affärsplan menar vi inte att du behöver skriva ett 20 sidor långt word-dokument, vi rekommenderar att du istället gör den som en BMC (Business Model Canvas). Kontakta oss för att få en färdig mall. Det viktigaste delarna i din affärsplan är ditt värdeerbjudande, din målgrupp, samt dina kostnader och intäkter. När detta är spikat kan du fundera på de övriga punkterna som hur du når målgruppen, vilka nyckelrelationer du behöver ha samt vilka hållbarhetskostnader och hållbarhetsvinster ditt företag bidrar till.

Testa din idé

Detta kan låta svårare än det egentligen är, men att testa din idé mot målgruppen kan ge dig extremt viktigt information gällande om du är rätt ute. Så hur kan du testa den? Låt oss säga att du ska tillverka snygga ryggsäckar till friluftsintresserade personer och vill göra dessa i roliga färger. Du själv tror att grönt, rosa och blått kommer fungera toppen. För att ta reda på om ditt antagande stämmer kan du gör något så enkelt som en omröstning på Facebook där personer i din målgrupp får rösta på vilka färger de vill köpa en ryggsäck i. Kanske var du helt rätt ute, men du kan också få viktig info om att det var helt andra färger som målgruppen ville ha. Då får du tänka om och rätta dig efter målgruppens efterfrågan. Har du någon annan mer komplex idé inom t.ex. B2B kan du istället göra intervjuer med ett par personer i målgruppen för att ta reda på om din tjänst/produkt är intressant och vad som kan bli bättre med den.

Skaffa en hemsida, företagsnamn och ett domännamn

När du bestämmer dig för vad ditt företag ska heta kan det vara bra att kolla om ett ledigt domännamn finns. Det är också bra att gå in på PRV.se och kika om det namn du vill använda är upptaget eller varumärkesskyddat av någon annan. Ett domännamn kan du köpa på t.ex. one.com eller loopia.se.

Starta ditt bolag på verksamt.se

När du är redo med ditt erbjudande och din produkt är det dags att ansöka om att få starta ditt företag. Vid det här laget borde du ha funderat på om enskild firma eller aktiebolag är det bästa för dig. Är du fortfarande osäker? Kontakta oss eller läs vårt tidigare blogginlägg om detta här. Du ansöker på verksamt.se.

Vem sköter bokföringen?

En viktig del att inte missa är bokföringen i ditt företag. Detta kan du i många fall börja med att försöka sköta själv. Det finns mängder med instruktionsvideos hos våra samarbetspartners Fortnox och Visma där du kan lära dig hur du bokför. Om du kontaktar oss kan du få både Fortnox och Visma gratis under ett års tid och du kan även få en timmes personlig rådgivning gällande bokföring. Det är viktigt att bokföringen blir rätt, så vet du med dig att du inte är en ordningssam person kan det vara bra att ta hjälp. Vi kan hjälpa dig med kontakter även kring detta.

Försäkringar

Försäkringar är inget måste – det beror helt på vilken verksamhet du bedriver och vilken risk du tar. Startar du eget vid sidan av studierna med att producera loggor åt olika företag kanske inte en försäkring är viktigt, men låt oss säga att du tar ett stort lån och har ett varulager, då kan det vara viktigt att försäkra dina produkter mot t.ex. en brand eller stöld.

Lycka till med att starta ditt egna företag! Vi finns gärna med på vägen och hjälper dig.

Relaterade nyheter

Se alla historier

”Våga ta steget, var inte så rädd”

Filip har alltid drömt om att starta eget. Det började med mobiltelefoner,...

Läs mer

Smycken med en touch av magi

När man går in på Akhila Designs Instagram känns det som man...

Läs mer

Möt Malin – konditorn som öppnade Trollhättans första kakeria med succé förra helgen!

Det var hösten 2019 vi på Drivhuset träffade Malin för första gången....

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!