VÄLJ DITT DRIVHUS

Gå till Drivhuset Norden
TROLLHÄTTAN
SV

Möt en av våra entreprenörer – Sofia von Hebel

Möt Sofia von Hebel – byggkonsulten som nu driver eget efter att ha gått Drivhusets starta eget-utbildning i Trollhättan! Här får du höra hennes historia, om hur hon vågade starta eget och hennes bästa tips till dig som också har drömmen om att bli din egen chef.


Att starta eget kan för många vara ett stort steg. Många funderar i flera månader, och många i flera år, innan de äntligen ta klivet ut i företagarvärlden och starta eget. En del går en tryggare väg och börjar med att starta enskild firma att driva vid sidan av anställning eller studier. För Sofia von Hebel blev det inte så mycket funderande. Det blev snarare ett megakliv direkt ut i företagarlivet av en egentligen tråkig händelse som hon istället valde att göra till en stor chans i livet. 

”Företaget jag arbetade på gick i konkurs, så jag hade inte så mycket till val! Jag bestämde mig för att starta ett eget bolag istället!” 

Sofia arbetade på ett byggkonsultföretag där hon sedan flera år tillbaka arbetade med väletablerade kunder. När företaget hon arbetade på sedan gick i konkurs beslutade hon sig för att starta eget istället för att söka ny anställning. Chansen blev ett riktigt guldläge, eftersom Sofia fick möjligheten att ta över vissa av de befintliga kunder som hennes arbetsgivare redan hade. I november 2019 började hon därför sin karriär som byggkonsult via sitt eget aktiebolag, vilket hon inte ångrar för en sekund.

”Jag är byggnadsingenjör i grunden och arbetar med projektering, projektledning och kontrollansvar. Just nu arbetar jag med byggprojekt åt Hammar Nordic och Lundqvist byggförvaltning i Trollhättan och som kontrollansvarig i projekt åt Riksbyggen”.

Att direkt få in dessa starka varumärken som kunder är givetvis en fantastisk början på ett företag, men även om denna chans gavs finns det givetvis utmaningar i att driva eget.

”Egentligen är det ju en stor sak att faktiskt våga starta eget, men eftersom jag nästan blev tvungen så fick jag anta den utmaningen vare sig jag ville eller inte. En annan del jag kände mig osäker på är att sköta ekonomi och bokföring, men de bitarna har jag löst genom att ta hjälp av ett externt företag. Man ska arbeta med det man själv är bra på”.

Att få in lagom mycket projekt, och dessutom intressanta projekt, tror Sofia också kommer bli en utmaning – precis som för alla företagare som arbetar B2B. Det är ofta en stress man får leva med som entreprenör, men ofta något som man faktiskt lär sig hantera eftersom fördelarna med att driva eget är så många.

”Det allra bästa med att driva eget är att man får bestämma över sin tid själv. Under den korta tid jag varit igång har jag lagt mycket tid på att gå på kurser, nätverksträffar, mentorsprogram och så vidare för att träffa människor. Det är sådant som gör att man utvecklas”.

Att få bestämma över sin egen tid är nog de flesta entreprenörers främsta anledning till att driva eget. Det ger en fantastisk frihet som oftast överväger utmaningarna.

Som tidigare sagt – att starta eget är ett stort steg för många, men hur tar man sig egentligen över tröskeln så man kommer till det stadiet där man bara kör?

”Jag tycker alla borde utnyttja de nätverk som finns! Ta kontakt med Drivhuset, Nyföretagarcentrum och andra aktörer som till exempel anordnar nätverksträffar. Jag gick Drivhusets starta eget-utbildning där jag fick träffa andra härliga entreprenörer och fick handfasta råd och utbildning inom hur jag skulle gå vidare. Drivhusets utbildning hålls av deras entreprenörscoacher som själva är företagare, och det blir så inspirerande att lyssna till eftersom de pratar ur egna erfarenheter!”

Sammanfattat skulle Sofias tips helt enkelt vara att kontakta aktörer inom företagande som kan hjälpa dig, samt att gå på nätverksträffar för att träffa likasinnade personer och potentiella kunder. Så vad väntar du på? Går du i tankarna att starta eget – gör som Sofia och kom och prata med oss på Drivhuset så tar vi reda på hur vi kan hjälpa dig till nästa steg.

Till Sofia vill vi säga ett stort LYCKA TILL och vi är så glada att vi får följa dig på din resa. Kör hårt!

Relaterade nyheter

Se alla historier

”Våga ta steget, var inte så rädd”

Filip har alltid drömt om att starta eget. Det började med mobiltelefoner,...

Läs mer

STARTA EGET-UTBILDNING 2020

6 oktober 15-18 - Din idé  Föreläsare: Drivhuset Detta tillfälle syftar till...

Läs mer

Smycken med en touch av magi

När man går in på Akhila Designs Instagram känns det som man...

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!