VÄLJ DITT DRIVHUS

Gå till Drivhuset Norden
TROLLHÄTTAN
SV

MÖT KARIN – SOM DRIVER EN SÖT BISYSSLA

Visste du att man kan hyra en bikupa? Och visste du att bin är superviktigt för att bidra till den biologiska mångfalden? Det vet vår entreprenör Karin! Hon har nyligen startat företaget Ambrosius Bin och Bisyssla där hon hyr ut bikupor till både företag och privatpersoner som vill bidra till ett mer hållbart samhälle, som är intresserade av bin, eller som helt enkelt bara gillar närodlad honung. Mitt i en Coronakris har hon dessutom lyckats anpassa sitt erbjudande för att få fler kunder – perfekt tycker vi.

På bilden ser ni Karin och hennes elev Emilia. En superduktig, intresserad och flitig elev!

För sex år sedan gick Karin Bryngelfrid en kurs inom biodling med sin son – och sedan var hon fast. När vi på Drivhuset i höstas mötte Karin för första gången i vår starta eget- utbildning fanns det ingen tvekan om att Karin verkligen brinner för biodling,. Det är få som pratar så passionerat om något att man som åhörare känner att man vill greja med precis samma sak. Brinner man för något har man lätt att få med sin publik, och det är ingen tvivel om att Karin älskar sin bisyssla. 

”Detta är något av det absolut roligaste och intressanta jag sysslat med. Varje gång jag besöker bina, eller ens tänker på dem så lär jag mig något nytt!”

Till vardags arbetar Karin inom industrin i Nol, och på fritiden har hon alltid älskat djur och natur. De senaste åren har hon funderat på att det hade varit roligt att starta något eget.

”Jag har länge velat skapa något för min egen skull och velat arbeta med något jag brinner för. En annan sak som är viktig för mig är att på något sätt bidra till ett mer hållbart samhälle”.

För det gör man när man sysslar med bin. Bin är helt nödvändiga för den biologiska mångfalden, och det är bland annat detta Karin passionerat pratar om när hon utbildar och föreläser kring bin, bikupor, deras samhällen och honung.


Men hur fungerar det att hyra en bikupa? Det är superenkelt – i alla fall för dig som hyr den. Karins idé är att hyra ut bikupor till företag, men med full service så att hon själv är den som åker ut och sköter kupan och slungar honungen. Företag får en rapport om bina och om vad som händer i just deras kupa och får givetvis ta del av den goda honungen. Ett superbra sätt för ett företag att faktiskt bidra till hållbarhetsarbetet.

I dagsläget har Karin kommit igång och har företagskunder på gång som vill hyra bikupor, men som ingen missat har ju Coronakrisen dragit in över världen och drabbat fler företagare än man tror. Företagare håller hårt i plånböckerna vilket inte gett den tillväxt Karin hoppas på, men i sann entreprenörsanda har hon fått anpassa sitt erbjudande.

”Jag har börjat hyra ut andelar av bikupor till privatpersoner också – jättekul och det har varit stort intresse!”

Precis som Karin och många andra entreprenörer hos oss gjort är det en riktigt bra idé att smygstarta sitt företag vid sidan av en anställning som ger en fast inkomst. Karin säger dock precis som de andra som vågar ta steget till att starta eget:

”Kör på bara! Speciellt om du som mig har möjlighet att starta vid sidan av ett annat jobb!”

Vill du hyra en bikupa eller kanske en andel av en? Kontakta i så fall Karin på Facebook där hennes sida heter Ambrosius Bin och Bisyssla, eller maila henne på ambrosius@telia.com.

Stort lycka till Karin önskar vi på Drivhuset!

Relaterade nyheter

Se alla historier

Smycken med en touch av magi

När man går in på Akhila Designs Instagram känns det som man...

Läs mer

Starta eget – checklista

Affärsidén och affärsplan Din kanske viktigaste punkt att börja med är att...

Läs mer

Möt Malin – konditorn som öppnade Trollhättans första kakeria med succé förra helgen!

Det var hösten 2019 vi på Drivhuset träffade Malin för första gången....

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!